Miljövänligt = Dyrt?Hej på er!

Att vara miljövänlig behöver inte kosta speciellt mycket. Visst kanske det är lite dyrare med kravmärkt eller ekologisk mat, men man kan ju göra andra saker.

Skippa silverputs och möbelpolish, städa istället med icke kemiska varor. Istället för att köpa massa olika medel för att få bort fläckar, smuts och fett, gör som de gjorde förr i tiden. Testa vinäger och bakpulver när du städar badkar och diskbänk. Sväng i ihop lite vatten och vinäger och vips så har du fönsterputs. Flera liknande tips hittar man lätt på internet.

Köp lågenergilampor, kanske lite dyrare, men det tjänar du på i längden. Byter du ut 10 vanliga glödlampor mot lågenergilampor kan du spara 250 kg koldioxid under deras livslängd. Du sparar också runt 350 kr om året.

Om du sänker temperaturen inomhus med 1 grad, minskar du elanvändningen med ca 5% och utsläppen med 4 kg koldioxid per år. Du sparar också mellan 300-600 kr/år.

Dra ur kontakten till de elapparater, även om den inte är på drar kontakten el. Låt inte elektriska maskiner stå på i onödan och använd inte stand by-läget. Så mycket som 20% av hemmens elförbrukning kan gå åt till stand by. Genom att stänga av elektroniken ordentligt och dra ur kontakterna kan du alltså minska din elförbrukning och därmed din elräkning.

Andra sätt att minska elförbrukningnen och spara pengar.
 - Dra ner persiennerna eller gardiner på natten, håller kyla borta.
 - Tänk på att inte ställa möbler framför element, blockerar man dem får 
    värmen svårare att sprida sig.
 - Lufttorka kläder istället för att använda torktumlaren.
 


Kommentarer
Emelie

nice det där med vinäger-grejen :D ska tänka på det ;)

2010-10-02 @ 18:34:00
Annelie

Wow, va mycket bra information! :)

Superbraaaaa

2010-10-11 @ 11:11:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0