Vår ekologiska följetång - introduktion

I tusentals år har människan varit jordbrukare. Hennes metoder har alltid varit hållbara och naturvänliga. Fram tills de senaste hundra åren, det vill säga. Då började saker och ting förändras, till följd av den växande befolkningen och teknikens framskridande. Plötsligt kunde man med hjälp av nya medel få grödorna att växa både mer och snabbare, samtidigt som mindre mänsklig arbetskraft behövdes. Mer mat och pengar åt människan alltså - fett va?


Till detta fantastiska odlingssätt verkade inte finnas någon baksida, förrän det började visa sig att det hade satt sina spår i naturen. Den nya ökade matproduktionen krävde både mer energi, maskiner, kemikalier och nedsmutsning, vilket uppenbarligen innebar en stor örfil för miljön.

Ändå är denna form av jordbruk, det konventionella jordbruket, fortfarande den vanligaste runt om i världen. Men, på löparbanan bredvid, har en annan sorts jordbruk växt sig allt större - det ekologiska jordbruket. Dess koncept går ut på att undvika användning av kemiska insektsbekämpare och gödningsmedel, för att nå målet att kunna fungera i balans med naturen och samtidigt respektera miljöns, naturens, djurens och människans behov.

Det ekologiska jordbruket kommer med fördelar på en rad olika punkter, som vi tänkte leda er igenom i en serie inlägg som kommer att poppa upp här på bloggen under den närmsta tiden!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0