Dagens Citat

"Om alla andra ändå gör det spelar det ingen roll om vi slutar"

- Daisy om elektriska dörröppnare. Skäms!

Elektriska dörröppnare



Hej!
Brukar du använda de elektriska dörröppnarna istället för att öppna dörren själv? Vet du hur mycket el det går åt till en öppning?

En dörr på 80 kilo drar någonstans runt 10-15 watt varje gång man öppnar den genom att trycka på knappen. Om vi säger att en dörröppnare används för att öppna en dörr 20 gånger på en timme skulle alltså energiåtgången ligga mellan 200 och 300 watt under den timmen. Det kan man jämföra med en 60 watts glödlampa som står på fyra timmar om dagen 300 dagar per år, förbrukningen blir bara 70 watt under hela den tiden. Eller gentemot en vanlig laddare till ex mobilen. Sitter den jämt i eluttaget drar den runt 40 watt per år.

(Siffrorna är ungefärliga och inte exakta)

Men som alltid finns det en väldigt enkel lösning, sluta tryck på knappen och öppna dörren för hand. Lätt som en plätt! Vi har börjat försöka ställa oss framför när folk ska öppna, men det väcker tyvärr humör hos vissa...

Återvinning på norska



Hej!

Hittat lite kul musik från den 25-årige norrmannen Peter Bull, som kallar sin musik för Norwegian Recycling. Det är ett par låtar som inte är nya egentligen, men samtidigt på ett sätt är helt unika. Själva ingredienserna i låtarna är inte nya, det är gamla låtar som har återvunnits till nya, unika låtar. En ball blandning mellan Coldplay, The Killers och många fler är "Viva la Viral".

När våra musikresurser någon gång tar slut och det inte går att göra fler låtar eftersom allt helt enkelt är gjort, så vänder vi oss till Norwegian Recycling. Vi har hittat lösningen på musikkrisen! ;)


Här får ni lyssna på Viva la Viral:


BRÖD!

Eftersom vi pratade om att inte slänga mat sist tänkte jag att ni skulle få några tips på hur man kan ta tillvara sitt bröd. Jag vet inte hur det är hos er, men här hemma brukar bröd vara en utav de matvaror vi oftast slänger. Kanske har det blivit hårt eller så har bäst före datumet gått ut trots att brödet ser helt fint ut. Då kan man ta till några av recepten här neddan. Enkla, snabba och goda!



Krutonger
Brödsort: Formbröd
Skär i centimeter stora kuber. Rosta dem i en torr stekpanna och ringla över lite olja. Rör om i pannan ibland så att alla bitar får färg och blir torra, låt dem sedan kallna. Förvara dem i en burk eller plastpåse, perfekta att använd när det bjuds på soppa eller gryta, bara att värma. Om du vill smaksätta dem du stö över vitlök, persilja eller basilika

Fattiga riddare
Brödsort: Olika
För fyra personer.
Allt som behövs är 4 skivor bröd,1 ägg, 3 dl mjölk, 1 dl vetemjöl, smör eller margarin, kanel och socker. Vispa ihop ägg, mjölk och vetemjöl till en slät smet. Doppa sedan skivorna i blandingen tills de är mjuka. Stek dem sedan bruna, ej brända, i smör eller margarin. Klara för servering, extra gott kan det bli att tillägga äppelmos, sylt eller bär.

Pizza
Brödsort:Lantbröd, tekakor, mjuka tunnbröd mm.
Ta vad du vill ha på pizzan, kanske vill du göra en enkel med bara tomatsås och ost eller en speciallare med mozarella, skinka och kyckling? Du bestämmer. Sätt ugnen på 225 grader och förbered under tiden den blir varm din pizza. Lägg på alla ingredienser och ställ sedan in den i ugnen i 10-15 min.

Njut av maten och ha gott samvete, du har ju faktiskt hjälp till att rädda världen genom att äta lite bröd!

Släng inte maten.

Godkväll läsare!
Orkade du inte äta upp allt du tog till lunch eller slängde du resterna av grytan du åt till middag? Då bör du läsa detta!

Visste du att maten står för ca 25% av människans klimatpåverkan genom bl.a utsläpp av koldioxid och kväve? Eller att ett genomsnitligtsvenskt hushåll slänger ca 100 kilo mat per år , och då räknas inte skal, ben och annat oätligt med?

Något behövs ju göras, men vad? Jo, släng mindre mat. Om du slänger mindre mat behöver du inte köpa lika mycket, transporterna minskar eftersom produkterna tar slut långsammare. Genom att ta vara på den mat man köper slipper man slänga allt i soporna, och mindre sopor innebär mindre energiförbrukning på återvinningscentralen och sopptippen.

Hur ska man göra för att inte slänga maten?
- Man behöver inte köpa storförpackningar. Forskninga har vissat att risken för att slänga mat ökar vid köp av storpack eftersom maten antingen hinner gå ut eller så tröttnar man på den.
- Istället för att ta en stor portion som man kanske inte orkar äta upp, kan man ta en liten till att börja med. Man kan ju alltid ta mer. Resten som blir över kan man frysa in och äta en annan dag.
- Handla max en gång i veckan och gör en inköpslista på det som du behöver. Handlar man lite varje dag har man en tendens till att köpa småsaker man varken tänkt köpa från början eller behöver.
- Skit i bäst före datumet, många produkter är ätbara flera dager efter. Ser, luktar och smakar maten bra går den också bra att äta. Många läser "Giftigt från och med", istället för "Bäst före"!

Massor med andra bra matsparar tips hittar ni på internet eller på biblioteket, så ut med er och bli matsnåla!
RSS 2.0