Släng inte maten.

Godkväll läsare!
Orkade du inte äta upp allt du tog till lunch eller slängde du resterna av grytan du åt till middag? Då bör du läsa detta!

Visste du att maten står för ca 25% av människans klimatpåverkan genom bl.a utsläpp av koldioxid och kväve? Eller att ett genomsnitligtsvenskt hushåll slänger ca 100 kilo mat per år , och då räknas inte skal, ben och annat oätligt med?

Något behövs ju göras, men vad? Jo, släng mindre mat. Om du slänger mindre mat behöver du inte köpa lika mycket, transporterna minskar eftersom produkterna tar slut långsammare. Genom att ta vara på den mat man köper slipper man slänga allt i soporna, och mindre sopor innebär mindre energiförbrukning på återvinningscentralen och sopptippen.

Hur ska man göra för att inte slänga maten?
- Man behöver inte köpa storförpackningar. Forskninga har vissat att risken för att slänga mat ökar vid köp av storpack eftersom maten antingen hinner gå ut eller så tröttnar man på den.
- Istället för att ta en stor portion som man kanske inte orkar äta upp, kan man ta en liten till att börja med. Man kan ju alltid ta mer. Resten som blir över kan man frysa in och äta en annan dag.
- Handla max en gång i veckan och gör en inköpslista på det som du behöver. Handlar man lite varje dag har man en tendens till att köpa småsaker man varken tänkt köpa från början eller behöver.
- Skit i bäst före datumet, många produkter är ätbara flera dager efter. Ser, luktar och smakar maten bra går den också bra att äta. Många läser "Giftigt från och med", istället för "Bäst före"!

Massor med andra bra matsparar tips hittar ni på internet eller på biblioteket, så ut med er och bli matsnåla!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0